Pamięci w grafice nigdy za wiele, czyli im lepsza grafika tym lepiej

Kompa jak na te gry masz w sam raz (osobiście GTA: SA smigało mi spokojnie na starym kompie, wprawdzie nie na full, ale jednak). A czy odpalasz te gr na full detalach graficznych? I czy oprócz danej gry działają jakieś inne programy? Jeśli tak, spróbuj je powyłączać i zostawić tylko i wyłącznie gierkę. Zapuść sobie jakiś programik diagnostyczny, sprawdź dostępność i wykorzystanie zasobów maszyny w trakcie gry.
P.S.
Ja bym jednak na Twoim miejscu poprosił jakiegoś kumpla, aby sprawdził CI gry na swoim kompie

Jakiś rok temu miałem taki przypadek na swoim kompie że nie hulało mi Diablo 2 LoD, zwieszał się regularnie w 2 akcie na Pustyni Aranoch). Próbowałem wszystkiego, czego można było, czyściłem dysk, robiłem defragmentację, full skanowanie i diagnostyka - nie pomogło. Polazłem więc do znajomka, u niego działało jak ta lala (kompa ma 4 razy słabszego od Ciebie). Wpieniłem się i zrobiłem format (ale tego nie rób, chyba że w ostateczności - dla mnie gra w Diabełka była właśnie taką ostatecznością). To tak na marginesie